3 minuten leestijd
Wie herfst zegt, zegt pompoensoep. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Pompoenen oogst je in september en oktober, vandaar de associatie met de herfst. Lees hier hoe ik pompoenen kweek. De pompoen is waarschijnlijk populairder geworden in Nederland dankzij het Amerikaanse Halloween. Maar wat kan je doen met pompoen? Een heerlijke romige pompoensoep maken bijvoorbeeld!
De Yankees hollen op 31 oktober pompoenen uit, snijden er een eng gezicht in en stoppen er een lichtje in. Deze traditie is waarschijnlijk terug te voeren op een Ierse mythe uit de 19e eeuw. De Ierse Jack kreeg het aan de stok met de duivel. Als Jack sterft mag hij van God niet naar de hemel en van de duivel niet naar de hel. Hij is gedoemd om over de wereld rond te dolen. Hij smeekt de duivel om een gloeiend kooltje zodat hij zijn weg kan verlichten. Die krijgt hij en stopt hij vervolgens in een uitgeholde raap. De Amerikanen vonden later een pompoen blijkbaar geschikter.
Pompoenen zijn super gezond. Ze zitten boordevol vezels, wat voor schrijver Maarten ’t Hart het belangrijkste criterium is om voedsel te beoordelen. Zijn motto is: ‘overal mag je in bijten, mits je daarvan flink gaat schijten’. En dat kan je van vezels, maar pompoen is ook rijk aan calcium, ijzer en vitamine C en E. Tijd dus voor een lekkere pompoensoep.
Recept pompoensoep
Een recept volgen bij pompoensoep kan, maar ik doe het eigenlijk niet. Het mooie aan soep is dat je gewoon op gevoel je eigen soep kan maken. Zo is dit recept ook ontstaan. Gewoon doen waarvan jij denkt dat het lekker is! Weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan mijn recept, maar je kunt heel makkelijk variëren.

Wat heb je nodig?
- Een flinke soeppan
- Blender
- Grote pompoen (liefst uit eigen tuin, maakt niet uit welke soort)
- Ui
- Paar teentjes knoflook
- Wortelen (winterpeen of wortelen kan beide)
- 2 tomaten of een blikje tomatenpuree
- Kokosmelk
- 350 ml water
- Bouillonblokje
- Zout en peper
- Andere kruiden zoals cayenne- en paprikapoeder
- Verse kruiden bijvoorbeeld peterselie, tijm, salie.
Tip: voeg aan het eind wat Parmezaanse kaas toe voor een extra smeuïge smaak.

Bereiding:
- Schil de pompoen en snij in kleine blokjes.
- Snij de ui en knoflook in grove stukken.
- Fruit de ui en knoflookteentjes in de soeppan in een beetje olie.
- Voeg de pompoenstukjes toe aan de ui en knoflook.
- Strooi naar smaak wat peper en zout over de pompoen.
- Laat dit een paar minuten aanbakken en snij ondertussen de tomaten en de verse kruiden.
- Voeg de kokosmelk, het water en bouillonblokje toe aan de ui, knoflook en pompoenblokjes.
- Voeg de tomaten of tomatenpuree en de verse kruiden toe en breng het geheel aan de kook. Laat het geheel koken tot de pompoenblokjes zacht zijn.
- Blender het geheel tot een mooie dikke soep. Voeg hier de Parmezaanse kaas toe en blender dit er door heen.

Binnen een uurtje heb je zo een heerlijke gezonde maaltijdsoep op tafel staan. Wat vind jij van dit recept en hoe maak jij het liefst pompoensoep? Laat het weten in de reacties of via Instagram #moestuinpraat.