4 minuten leestijd
In januari en februari kwam het nog met bakken uit de hemel. Het grondwaterpeil is daarmee weer aangevuld, maar sinds maart is er geen druppel meer gevallen. Tel daarbij de felle zon en harde wind en de moestuin verandert in een maanlandschap.

De bovenlaag van de grond droogt uit, waardoor jonge plantjes moeilijk ontkiemen of wortelen. Je wilt straks wel groenten oogsten. De regendans heeft nog geen resultaat opgeleverd, ook de komende weken blijft regen uit.
Wat kun je het beste doen tegen droogte op je moestuin, hier 4 tips hoe om te gaan met droogte in de moestuin.
1. Geef water
Het ligt voor de hand, maar water geven is verstandig bij droogte. Maar ga nu niet elke dag je planten water geven, dan verwen je ze te veel. Een sterk wortelstelsel ontwikkelen planten door diep in de grond op zoek te gaan naar water en dat is belangrijk. Verwen je ze te veel dan worden ze lui en het wortelstelsel zwakker. Eenmaal verwend met water moet je het hele seizoen met gieters sjouwen. Daar kwam ik zelf vorig jaar ook achter.
Het beste is om de twee dagen water te geven. Bij voorkeur in de ochtend of avond, zodat er zo weinig mogelijk water verdampt. Je loopt dan ook niet het risico dat de bladeren van je planten verbranden.
Gieter het water zo dicht mogelijk bij de wortels, zodat er zo weinig mogelijk water verloren gaat. Je kunt ook een kuiltje graven en daar het water ingieten. Gericht water geven voorkomt ook een wildgroei aan onkruid.
2. Ga verdamping tegen
Het meeste water verdampt bij felle zon, harde wind en hitte. Het is dus zaak om verdamping tegen te gaan. Dat doe je door een de bodem met een laagje natuurlijk materiaal te bedekken zoals stro, bladeren of gras. Het beschermt de bodem in droge periodes voor uitdroging en in natte periodes (als die weer komen) tegen te veel regen.

Op een deel van mijn moestuin ben ik aan het experimenteren met permacultuur. Een deel van de bodem is bedekt met een laag stro. Onder deze laag stro blijft het lekker vochtig ook al heeft het al 4 weken niet geregend.
Je kunt de bodem ook bedekken met levende planten, zoals goudsbloemen of andere andere bodembedekkers. Het bedekken van de bodem gaat niet alleen verdamping tegen, het is ook nog eens goed voor het bodemleven.

3. Hou je tuin onkruid vrij
Onkruid is natuurlijk nooit leuk in je tuin. Als je het een beetje bijhoudt scheelt je dat een hoop werk. Anders moet je bij het oogsten je groenten zoeken tussen het onkruid. Onkruid strijdt met je planten om water, voedingsstoffen en licht. Dus hoe minder onkruid, hoe meer water, voedingsstoffen en licht erover blijft voor je planten.
Verwijder onkruid met de hand of schoffel. De onkruidplantjes kun je laten liggen, ze drogen uit en voorkomen verdamping. Voorkom dat onkruidplantjes zichzelf kunnen uitzaaien, dan zijn de rapen gaar.
4. Gebruik voldoende compost
Sommige tuinders beweren dat compost nóg belangrijker is dan water. Compost zorgt voor een goede bodemstructuur. De grond houdt voedingsstoffen en water beter vast. Daarnaast werkt organisch materiaal als een spons, het houdt water vast. Breng dus compost aan op je tuin. Compost zorgt er ook voor dat je grond los wordt zodat water gemakkelijk de grond in kan dringen. Groenten kunnen in een losse grond ook makkelijker en dieper wortelen en makkelijker vocht opnemen.
Deel jouw tips tegen droogt in de reacties
Dit zijn mijn tips tegen droogte. Heb jij nog goede tips om de droogte te bedwingen? Laat het weten in de reacties of via Instagram #moestuinpraat Deel dit bericht, zo helpen we elkaar!
Uitgelichte afbeelding: IconO
Bij ons in de tuin is de bodem ook behoorlijk droog. Water blijven geven is op den duur ook geen oplossing meer. Ik heb met bodembedekking met snippers hout en boomschors het tij wel kunnen keren.
Hoi Erik,
Is het nog steeds zo droog? Na de vele buitjes is de kleigrond hier weer mooi vochtig. Dat is ook een goede oplossing! Goed om te horen.