6 minuten leestijd
De octopus onder de planten wordt de pompoenplant ook wel genoemd. Althans zo noem ik hem. Die eer dankt de plant aan zijn snel groeiende tentakels die de hele moestuin door gaan. Ze nemen de hele tuin over als je daar niets aan doet en dat is niet altijd de bedoeling.
De snelle groei maakt ze één van de meest voorkomende planten op een moestuin. Iedereen heeft wel een pompoenplant. Eigenlijk at ik voordat ik een moestuin had nooit pompoen. Nu moet ik wel. Maar het is geen straf, want er gaat niets boven een lekkere pompoensoep in de herfst!
Goed die tentakels die de hele tuin overnemen. Daar had ik dit jaar geen zin in. Toen ik wat op internet aan het grasduinen was kwam ik een inspirerend alternatief tegen. Een soort tentenrek waar de pompoenen tegenaan omhoog groeien. Flespompoenen groeien wel de hoogte in, zo zag ik bij mijn tuinbuurvrouw, maar zou dit ook gelden voor ‘gewone’ pompoenen?
Een ‘tentenrek’ voor pompoenen
Het tentenrek dat ik tegenkwam op een forum was van solide palen gebouwd, maar de pompoenen groeiden mooi aan de binnenkant. Ik beschikte niet over degelijke palen, maar gelukkig waren er wilgentakken in overvloed. Dat moest ook wel lukken dacht ik. Zo gezegd, zo gedaan.
Zo had ik al snel een constructie van wat wilgentakken, touw en ti-rips. Ik keek en zag dat het goed was. Nu het geraamte stond was ik klaar voor het experiment. Enthousiast begon ik wat pompoenplantjes voor te zaaien in potjes en al snel kwamen daar de eerste groene kopjes boven. Het plan was om bij elke stok een pompoenplantje omhoog te laten groeien. Dus had ik er in totaal 6 nodig.

Toen de plantjes groot genoeg waren zette ik ze in de volle grond. Ik zag het al helemaal voor me hoe die kleine plantjes straks omhoog groeiden met hun zwierige tentakels en ik gemakkelijk de vruchten kon plukken. Helaas de volgende dag waren alle pompoenplantjes verdwenen. De slakken hadden zich in één nacht te goed gedaan aan mijn plantjes! (Lees hier hoe ik ten strijde trek tegen slakken)
Klimmende pompoenen een handje helpen
Na het fiasco met de slakken, begon ik vol goede moed opnieuw met het opkweken van pompoenplantjes. Na de nodige maatregelen tegen slakken te hebben genomen, floreerden mijn pompoenplantjes.
In tegenstelling tot flespompoenen lukt het gewone pompoenen niet om bij touwtjes of stokken omhoog te klimmen. De tentakels van pompoenplantjes hebben kleine ‘grijpers’ aan de uiteinden waarbij ze zich vastklemmen. Die van mij klemden zich vooral vast aan allerlei strootjes, takjes en dergelijke, maar daar heb je niet zoveel aan. De ‘grijpers’ van een pompoenplant zijn niet, zoals bijvoorbeeld een snijboon wel, in staat om zich vast te klemmen rondom een bamboestok. Je moet de pompoenplantjes dus een handje helpen.
De plantjes groeien niet uit zichzelf bij de stokken omhoog. Daarop heb ik verschillende touwen gespannen langs de stokken, want dat werkte ook bij de flespompoenen bij mijn tuinbuurvrouw. Maar helaas ook daar groeien ze niet uit zichzelf langs omhoog. Je moet de planten helemaal begeleiden.
Je pakt één van de tentakels en wikkelt die als het ware om het touw heen en dat doe je net zolang tot dat hij bovenaan is. Het is soms zelfs nodig om ze alsnog vast te binden met touw of zoals ik ook gedaan heb met tape. (ik kon zo snel geen touw vinden, maar tape werkt ook prima)
Elke dag leidde ik ze verder omhoog, zodat uiteindelijk alle plantjes de weg omhoog vonden. Binnen een paar weken groeiden ze allemaal tot in de hemel. Nouja bijna dan!

Binnen de kortste keren is het ‘tentenrek’ bedekt met grote bladeren en prachtige oranje bloemen. Op het moment hangen er een stuk of 6 mooie pompoenen. Even was ik bang dat het ‘tentenrek’ het gewicht van al die pompoenen niet zou houden, maar tot nu toe gaat het prima. Het is even afwachten of dit ook nog het geval is als de pompoenen meer volume krijgen. Even afwachten nog.

Voordelen van hangende pompoenen kweken
Het experiment is zeker voor herhaling vatbaar. Het verbouwen van pompoenen in de hoogte heeft meerdere voordelen ten opzichte van het kweken op de grond. De pompoenplanten nemen niet je hele tuin over, maar het bespaard ook ruimte op je tuin. Voor kleinere (moes)tuinen is dat ideaal. Zo kun je ook pompoenen kweken op een kleiner oppervlakte.
Daarnaast liggen de pompoenen niet op de grond, maar hangen in de lucht, waardoor ze minder snel rotten of aangevreten worden. Je kunt ze ook nog makkelijker oogsten, want je hoeft niet te bukken. Scheelt ook weer! (Je moet wel door een zeeën van bladeren)
Volgend jaar ga ik mijn pompoenen opnieuw via een ‘tentenrek’ kweken. Ik zal dan wel enige verbeteringen aanbrengen. Ik wil graag dat de pompoenplanten zelf de weg omhoog vinden, door bijvoorbeeld ‘haakjes’ of gaas te gebruiken. Dan hoef ik niet alle tentakels zelf omhoog te begeleiden. Als de wilgen het houden, ook met het zware gewicht van de pompoenen eraan, gebruik ik ze volgend jaar gewoon weer. Genoeg wilgentakken op de volkstuin.

Hoe kweek jij pompoenen? Wat vind jij van dit tentenrek? Laat het me weten in de reacties of via Instagram #moestuinpraat.
Uitgelichte afbeelding: René Porter
Gaaf! Ik kijk al uit naar oktober! Kan ik dit ook op mijn balkon doen?
Dat is een goeie vraag! Pompoenen vergen wel veel ruimte en ik weet niet of ze het goed doen in een pot. Maar probeer het zou ik zeggen en laat me vooral weten hoe het gaat 😉
Heb pompoenplant in plantenbak. Groeit als een gek, prachtige bloemen, veel water maar geen pompoen te bekennen…
Bedriegen mijn ogen mij of zie ik hier de wonderlijke hangende tuinen? Mooi hoor!
Hoi Geert,
Het zijn de wonderlijke ‘Hangende tuinen van IJlst’!