5 minuten leestijd
Het winkelschap ligt het hele jaar door vol met de meest exotische groenten, waarom zou je dan beginnen aan een moestuin? In dit artikel 5 redenen om nu direct te starten met een moestuin!
1. Het is veel lekkerder
De supermarkt herbergt een enorm scala aan exotische groenten en fruit. En dat het hele jaar door! Aardbeien in de winter? Geen enkel probleem. Over smaak valt niet te twisten. Proef eens een aardbei uit eigen tuin en uit de supermarkt en je proeft het verschil. Althans ik proefde het verschil. Het veroorzaakte een ware smaakexplosie op mijn tong.
Niet alleen aardbeien zijn veel smaakvoller, ook sperziebonen of rode bieten hebben veel meer smaak. Dat komt waarschijnlijk door de liefde die je steek in je eigen groenten. De dikke aardbeien of de grote kolen uit de supermarkt lijken veel mooier, maar schrijver en (moes)tuinder Maarten van’t Hart zei al: ‘hoe kleiner hoe lekkerder’.

2. Het is veel gezonder, toch?
‘Superfood’ is hip en happening. We moeten allemaal aan de incabessen, het chiazaad en de quinoa, volgens allemaal zelfbenoemde deskundigen. Het zou ons beschermen tegen kanker of hart- en vaatziekten, maar het Voedingscentrum heeft gehakt gemaakt van deze superfoodshype: ‘Het zijn geen wondermiddelen waarvan je afvalt, die je meer energie of een beter libido geven’. Daarnaast zijn ze vaak duur en zijn er veel goedkopere alternatieven.
Je zou denken biologisch eigenlijk heel logisch, maar de wetenschap heeft nog geen duidelijk antwoord op de vraag of biologische groenten gezonder zijn dan niet-biologische groenten. Daarom ging het KRO-NCRV programma Broodje gezond op onderzoek uit om antwoord te geven op deze vraag.
Spoileralert: biologisch is niet gezonder dan niet-biologisch, wel beter voor het milieu, kijk de uitzending hier terug.
Voordelen van groenten uit eigen tuin: je groenten zijn onbespoten en je weet waar ze vandaan komen.

3. Het is goed voor je gezondheid
Oke, eigen gekweekte groente zijn dan misschien niet gezonder dan de groenten in de supermarkt. Maar het werken in de moestuin is dat wel! Het spitten, onkruid wieden of zeulen met compost schijnt heel goed te zijn voor je gezondheid. Het scheelt je niet alleen een ritje naar de sportschool, maar het blijkt heel goed voor je mentale gezondheid.
Een huisartsenpraktijk in Engeland schrijft tuinieren in een moestuin voor aan patiënten die lijden aan angsten of depressie. De geuren, kleuren en geluiden op een moestuin doen je angsten of depressieve gevoelens verminderen. Met name de combinatie van fysieke inspanning, natuurlijke omgeving en de sociale contacten dragen daar aan bij. Het schijnt even effectief te zijn als antidepressiva. Er zijn zelfs onderzoeken die beweren dat (moes)tuinieren je levensverwachting verhogen. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van een moestuin.
4. Het is goed voor het milieu
Kweken van je eigen groenten is beter voor het milieu. Zeker als je jouw quino-ontbijt vervangt door verse aardbeien en yoghurt (van de lokale (biologische)boer). Je springt op je fiets. Plukt een aantal aardbeien uit je tuin en op de terugweg fiets je nog even langs boer Watze voor je yoghurt.
Quinoa daarentegen moet helemaal vanuit Zuid-Amerika komen voordat het bij je lokale supermarkt in het schap ligt. De populariteit van quinoa bij Westerse hipsters heeft ervoor gezorgd dat de prijzen zijn gestegen. Leuk voor de lokale boertjes, minder leuk voor de lokale bevolking en desastreus voor het milieu.
Door het verbouwen van je eigen groenten kom je erachter dat je sperzieboontjes alleen in de zomer kunt eten (tenzij je ze invriest). De boontjes die in de winter in de schappen liggen komen vaak uit Spanje, Marokko of Kenia. Niet echt milieuvriendelijk. De Spaanse boontjes worden vervoerd per vrachtwagen, de Marokkaanse per boot, maar de Keniaanse boontjes worden ingevlogen! Reken de CO2-uitstoot maar uit, daarnaast gebruik je geen gifstoffen. Je groenten komen rechtstreeks van de tuin op je bord. Kortere ketens kun je niet hebben!
En dan heb ik het nog niet eens over de insecten, vogels en ander gedierte die je dolblij is met jouw moestuin. De planten trekken insecten aan, de insecten trekken op hun beurt weer vogels en muizen aan en zo creëer je je eigen ecologische paradijs
5. Het is gewoon leuk
Maar misschien wel de belangrijkste reden om te beginnen aan een moestuin: het is gewoon super leuk! Na een lange dag binnen op kantoor is het heerlijk om met je handen in de aarde te wroeten. Het is heerlijk om te zien hoe die kleine zaadjes uitgroeien tot planten vol vruchten. Het onkruid wieden is dan geen werk meer, maar wordt opeens heel ontspannend. Vergeet de yogales. Gewoon op een emmer in je moestuin gaan zitten en kijken hoe het roodborstje wormpjes zoekt in de net omgewoelde aarde.
Daarnaast kom je op een volkstuin altijd wel iemand tegen met wie je even een ‘moestuinpraatje’ hebt en dan vliegt de tijd voorbij.
6. (bonus) Het gaat de verveling tegen
Een moestuin blijkt ook een uitkomst te zijn in de bizarre tijden waarin we nu leven. Het sociale leven is in Nederland tot stilstand gekomen door het coronavirus. Alle restaurants en cafés hebben hun deuren gesloten en alle evenementen zijn opgeschort. Mensen zitten binnen en mogen alleen naar buiten voor een frisse neus.
Een moestuin tegen de verveling! Of het nu op een volkstuin is, in je eigen achtertuin of op je balkon. Het maakt niet uit hoe groot of klein, een moestuin is altijd fijn.
Dus waar wacht je nog op? Hups de (moes)tuin in!
Wat is jouw reden om te starten met een moestuin? Laat het me weten in de reacties of via Instagram #moestuinpraat.
Uitgelichte foto: Markus Spiske
Prachtig Hendrik!
Zes sterke argumenten op een rij gezet.
Er is zelfs nog een zevende (bonus) argument. Tuinieren maakt de datingsites overbodig.
Door te tuinieren worden er vruchtbare duurzame (bio)logische contacten gelegd.
En door deze blog zijn straks alle niet verhuurde tuinen verhuurd. Sterker nog: er gaan wachtlijsten ontstaan. Moddergevechten om een hoekje bouwgrond. Het zal maar gebeuren. Het bestuur heeft dan een crisismanager nodig…
Wat een leuke en inspirerende blog! Wij zijn direct aan de slag gegaan. Nee helaas geen moestuin van 80m2, maar 12 potjes in de vensterbank neergezet. Kamille, kleine en grote zonnebloemen, bloemenmeisje voor blije bijen, roze bloemen en meer! Het staat nu een klein weekje en de eerste sprietjes komen al boven. Gaat echt razendsnel.
Jij hebt zo te zien ook de smaak te pakken. Wat heb jij zoal geplant?
We horen het graag!
Groetjes, Isabel en Klaas Hessel
Dankjewel! En wat leuk dat jullie (in het klein) gestart zijn met een moestuintje. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd 😉 In de toekomst komt er ook nog een blog over mini-moestuintjes, stay tuned!
Ik ben ook al begonnen met zaaien en ze vliegen als paddenstoel uit de grond. De uitkomsten zul je hier allemaal kunnen lezen en zien!
In de zomer vind ik het altijd wel leuk om een paar weken de groentetuin te verzorgen 🙂
Vraag me wel af of de oogst qua grootte (niet qua aantal) kleiner zal zijn dan anders door de verlaagde hoeveelheid CO2 vanwege de coronacrisis.